Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkçe
Arkadaşlar bilmem farkettiniz mi sitemizin anasayfasında sol alt köşede bizleri Türkçe kullanmaya teşvik eden bir kutucuk var, öncelikle bu hassasiyetlerinden dolayı site yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Biz ne yapmalıyız?
Öncelikle başlıklarımıza Türkçe açmaya çalışalım forumda Türkçe konuşmaya çalışalım.
Örnek;
Son upload ettiğim face paketi-----değil
=Son olarak yüklediğim yüz paketi
gibi bir kullanıma sizleri davet ediyorum...
Davete katılan arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkürler...
Blue&Typhoon
31-01-2008, 08:45
portaldakini diyosun sanırım bencede o zaman yabancılaşmaya hayır:)
fbrarsenal18
31-01-2008, 11:30
portaldakini diyosun sanırım bencede o zaman yabancılaşmaya hayır:)
portal bilmiyorum ama ana sayfa desek:)
Ancak yeni farkettiğim bir şey var bazı kelimeleri de sadeleştirilmiş Türkçe'ye çevirmişler.
Yani yeni bir dil demek bence bu elimizdeki zengin dili fakirleştirir.Peki o zaman niye yabancı kelime kullanmıyalım diyorsun diyecek olursanız, Şu an dilimizde olan ve kullanılan geçmişi 100 yılı aşkın ve artık dilimize oturmuş ahengini almış kelimeler var mesela farsça'dan guuşe yi alıp köşe yapmış ve köşenin sertliğini en iyi bir biçimde anlatmışız. Ben bu kelimeleri kullanma konusundan bahsediyorum ama ne bileyim işte relax ol okey filan bunlar tamamen ingilizce yani dilimizin ahengine uymuyor şu an aradaki fark önemli...
BlackCat(v-i-p)
01-02-2008, 14:19
O Türkçesi varken kutusunu ben koydum arkadaşlar.Hele adı Türkçe spiker.com olan bir sitede Türkçeyi en iyi şekilde kullanıp,yabancı kelimelerden olabildiğince arındırmalıyız.Elbette çoğu zaman bizlerde farketmeden,artık dilimize yerleşmiş olan bazı kelimeleri kullanıyoruz.Ama bundan sonra hep beraber daha dikkatli olalım..okey? :)pardon..tamam mı?
fbrarsenal18
01-02-2008, 14:21
çok iyi olmuş gerçekten ayrıca sitemize bir çok yenilik eklemişsin saolasın Hasan abi..
O Türkçesi varken kutusunu ben koydum arkadaşlar.Hele adı Türkçe spiker.com olan bir sitede Türkçeyi en iyi şekilde kullanıp,yabancı kelimelerden olabildiğince arındırmalıyız.Elbette çoğu zaman bizlerde farketmeden,artık dilimize yerleşmiş olan bazı kelimeleri kullanıyoruz.Ama bundan sonra hep beraber daha dikkatli olalım..okey? :)pardon..tamam mı?
Teşekkürler hasan abi peki bu yamalarda ki ingilizcelere bir şey yapamaz mıyız?
BlackCat(v-i-p)
01-02-2008, 14:37
Elbette yapılabilir...ama herşeyi de düzeltemeyiz sanırım..
Mesela TÜRKÇE SPİKER de ki "spiker" ingilizce "speaker" yani "konuşan" anlamına gelir..ama türkçemize bu şekilde yerleşmiştir..bunu şimdi " TÜRKÇE KONUŞMACI" şeklinde değiştiremeyiz elbette..
Yabancı kelimelerin dilimize geçmesinde en büyük rol "TÜRK DİL KURUMU" nundur.Zamanında BİLGİSAYAR ilk çıktığında,çabuk davranıp "COMPUTER" olan ismini "BİLGİSAYAR" olarak dilimize yerleşmesini sağladılar.Ancak aynı çabukluğu "FAX" ta gösteremediler.Bildiğim kadarıyla Türk dil kurumunda ki karşılığı "BELGE GEÇER".
Biz yamalarda;
FACE yerine YÜZ
ADBOARD yerine REKLAM PANOSU
SCORE BOARD yerine SONUÇ TABLOSU
PATCH yerine YAMA
Diyebiliriz.
Öte yandan,ismi ingilizce olan şeyler türkçeye oranla daha karizmatik duruyor malesef.
Biz,sitemizin hazırladığı pes 6 exTReme PATCH çalışmasına isim ararken çok düşündük.Ben türkçe olmasından yanaydım ama genel istek yabancı olmasından yanaydı.Bizde "exTReme" diyerek araya bir "TR" sıkıştırdık.Ayrıca bu iş birazda eurovizyona Türkçe mi yoksa ingilizce bir şarkıyla mı katılalım olayına benziyor.Yapılan yama tüm dünyadan farklı ülkelerden indirileceği için isminin İNGİLİZCE olması doğal.Neyse ben konuyu çok dağıttım sanırım.Hiç merak etmeyin yakında İNGİLİZCE sitemiz hazır olacak.Orada bol bol ingilizce yazabilirsiniz.:)
fbrarsenal18
01-02-2008, 14:40
evet maalesef ingilizceler biraz daha karizmatik..biraz galip oluyor türkçe olunca ...müthiş sonuç tabloları,XXX reklam panosu çalışmaları vb...
Tabiiki isteğim herşey değil site ismini bende düşündüm ama zaten şu an spiker dilimize öyle yerleşmiş ki bunu tek kelime ile çeviremiyoruz çünkü spiker hem anlatan hem yorumlayan bir yapıda artık ama face filan Türkçe olursa yeterli olabilir Patch ler zaten çok çıkan haftada bir yapılan bir şey değil zaten sorun teşkil etmiyor,
Duyarlılığınız için çok çok teşekkürler...
fbrarsenal18
01-02-2008, 14:43
geçekten çok güzel bir öneri çok saolasın dilimize biraz önem göstersek...