PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkçemize Sahip Çıkalım!

BlackCat(v-i-p)
30-04-2008, 10:28
Kendi kendime düşünüyorum ve “Bunları yazanların, büyük olasılıkla Türk olmamaları gerekir.” demekten kendimi alamıyorum. Yazılanlar o kadar garip, o kadar çirkin ki… Çirkinlik derken, küfreden, uygunsuz içerikle ilgili bağlantılar ekleyen veya istenmeyen yorum gönderen insancıkları kastetmiyorum. Türkçe düşündüğü hâlde, “Türk“çe yazamayanlara benim sitemim.
[Only Registered Users Can See Links]

-“yaa qercekten çoq ısıme yaradı vaLLa coq thanx !!! paii paiii”

Bu nasıl bir cümledir?Bizler bu kadar mı yabancılaştık özümüze?

Bazılar şu cevapları verebilir...

1- Abi, msn‘de kızlar hep böyle yazıyorlar. Ben de kızları tavlamak için böyle yazıyorum.

2- Bu yazdığımız, İstanbul ağzıdır. Biz böyle konuştuğumuz için böyle yazıyoruz.

3- İzlediğim dizideki tatlı bir kız, sözcükleri buna yakın biçimde seslendiriyordu. Bana çok sevimli geldiği için ben de öyle yazıyorum.

4- “Geliyorum, gidiyorum…” biçiminde yazmak bana çok resmi geliyor. Böyle sanki daha içten oluyor.

5- Her şeyi dümdüz yazmaktansa “bÖyLe” şekillendirerek yazmak daha hoşuma gidiyor.

6- Sonuçta internet bu. Çok şey yazdığımız için kısaltmaya çalışıyoruz. Cep telefonundaki gibi ünlüleri falan atıp, öyle anlaşmaya çalışıyoruz.

7- Sana ne kardeşim. Dil benim yazı benim. Nasıl istersem öyle yazarım!

Evet, sizce verilen bu yanıtlar doyurucu mu? Bence hayır. Arkadaşlar; Türkçe, böyle gereksiz ve anlamsız nedenlerle sapıttırılacak, baltalanacak ve hatta yerden yere vurulacak kadar köksüz ve güçsüz bir dil değildir! İnanın ki Türkçe, bu yukarıda verilen yanıtlardaki nedenlerden çok daha değerlidir.

Ben bugüne kadar sitemizde yada forumlarda hiç “yaw, yha, yoq…” gibi şeyler yazmadım. Kimse bana böyle yazmadığım için “Bana sevimsiz geldin.” demedi. Aksine herkes, Türkçeyi çok güzel kullandığım ve gereksiz yazışmalarda bile noktasına virgülüne dikkat ederek yazdığım için beni takdir etti. Peki böyle yazarak ne kazandım? Sözde değil, özde Türk gibi yaşamayı öğrendim. Çünkü bu duruş, Türkçeyi de özleştirmeyi ve doğru kullanmayı gerektirir.
Abd’de yaşayan bir İngiliz olduğunuzu ve Türkçe bilmediğinizi düşünün. Rastlantısal olarak “turkcespiker.com” a girdiğinizi ve gözünüzün yazılan yorumlara takıldığını varsayın. Yorumlarda “ödewimi yaptim“, “spkier nerde bulamiorumm“, “manyaq güsel olmus“, “cok thanks“, “arkadaslar help me please“… gibi iletileri görünce, “Bu Türkler Türkçeden ne zaman vazgeçtiler acaba? Hep bizim gibi yazıyorlar. Ayrıca bunların alfabesinde bir sürü yabancı karakter vardı, nereye girmiş onlar? Niye kimse kullanmıyor?” diye düşünmez misiniz? O insanın yerinde olsam gerçekten ben çok sevinirdim. Düşünsenize, İngilizler’in kurduğu bir ağ kümesine giriyorsunuz. Ve bakıyorsunuz ki herkes “friends yardım edin lütfen“, “very very teşekkürler“… şeklinde yazışıyor. “Demek Türkçe ne kadar güçlü ve yaygın bir dil ki, İngilizlerin kurduğu basit ağ kümelerinde bile Türkçe sözcükler kullanılıyor.” diye düşünür, bazı kaygılardan kurtulurum.

İşte şimdi siz, yazdıklarınızla Türk olmayan herkese bu duyguları yaşatıyorsunuz. Bilerek veya bilmeyerek Türkler ve dolayısıyla Türkçe üzerinde oynanan oyunların bir kahramanı oluyorsunuz. Evet evet, böyle yazdıkça Türk’e düşman herkese çok şey kazandırmış oluyorsunuz. Türkçenin yerinde güçsüz ve köksüz başka bir dil olsaydı, emin olun şimdi bu dil, çoktan tarihin derinliklerine karışmış olacaktı. Fakat Türkçe o kadar güçlü bir dil ki, anadili bağıyla kendisine bağlı olan bireylerin bile açtığı yaralardan, baltalamalardan çok fazla etkilenmiyor. Fakat, dilimizin de bir dayanma gücü var.

Unutmayın, Türkçe bunları hak etmiyor. Türkçeyi Türk‘e yakışır biçimde kullanmanız umuduyla…

Not: Sitemizde şuandan itibaren bu tarz kelimeler kullananların mesajları sorgusuz sualsiz silinecektir!

esinlenme:bilgicik.com

Daha ayrıntılı bilgi için sitemizin portalında ki SAYFAYA GİDİN. ([Only Registered Users Can See Links])

mr_nem
30-04-2008, 10:43
Abi yazına tamamen katılıyorum bende.Bence türkçe yazılmıyan yazılar daha itici gözüküyor benimde en çok dikkat ettiğim şeylerden biri türkçe yazmaya çalışmak tabii hızlı yazdığım için yazdım zannedip yazmadığım kelimelerde oluyor ve bunlarda hoş durmuyor...

mhmtcldr
30-04-2008, 10:58
abi gerçekten çok haklısın bende sana katılıyorum...

mnbay
30-04-2008, 11:02
O yabancı sözcüklerin çoğu kendi dilimizin bir parçası gibi kullanılmaya başlandı...Bu da öz Türkçe 'yi kendi doğallığından uzaklaştırıyor..Birçok kişinin ağzında sakız gibi oluyor bu yabancı kelimeler...Anlamayınca insanlar yadırganabiliyor bile....Madem böyle yabancı dillere merak sardı insanları o zaman eğitim olanakları geliştirilmeli ve Türkçemizi bozmadan yabancı diller kullanılmalıdır bence...Böylece gerektiğinde türkçemizi korumuş ve doğallığını bozmamış oluruz gerektiğinde de kültür bakımından yabancı dil olanaklarından faydalanmış oluruz...Uygar toplumlarda bu böyledir kendi dillerine sahip çıkıp bir başka kültürün dillerinden de faydalanabilmektedirler. Ama kesinlikle yarısı türkçe yarısı yabancı dil böyle bir şey olamaz..Bu kendi dilinin özünü yitirmekten başka bir şey kesinlikle değildir!

BlackCat(v-i-p)
30-04-2008, 11:06
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Her kelimesine katılıyorum.

Ali Ünlü
30-04-2008, 11:13
Bir milletin millet olabilmesi için en önemli unsurlardan birisi dildir.Dil yok olursa insanlar anlaşamaz, anlaşmazlıklar ortaya çıkar.Dilini kaybeden bir milletten tarih olur, değerli paylaşımların için çok teşekkür ediyorum Hasan abi imzanda yer aldığı gibi TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKALIM.

junate
30-04-2008, 11:20
Öncelikle yazının yazılması ve sitemizin bu konuda bu kadar etkin olması beni mutlu ediyor.
Gelelim içeriğe; Türkçe'yi kötü kullananların savunması olan "İstanbul Türkçe'si böyle" sözü o kişilerin ayrıca ne kadar cahil olduğunu da gösterir. İstanbul Türkçesini eski yazarlarımızdan dinlemeli, ugün onlar olmadığı için İstanbul Türkçe'sini yazıldığı gibi okumaya en yakın Türkçe olarak niteleyebilirim.
Hasan abi çok teşekkürler...

Big Of Deniz
30-04-2008, 11:23
Abi gerçekden çok güzel yazmışsınız.Artık TÜRKÇE yazmayanlar akıllanırlar.

metin_99
30-04-2008, 14:43
Bence de çok güzel bir yazı olmuş...Şimdi ben bu yazımı da tamamen Türkçe yazıyorum ama günlük hayatta "yapıyo, ediyo" şeklinde konuşmaya devam ediyoruz sonuçta...Kimse "yapıyor" falan demiyor..Bende bir ara alışkanlık olmuştu mesela birisi "bu ne yaa?" der ama ben sürekli "bu nedir ya?" diyip duruyordum mesela...Bu kampanyayı sonuna kadar destekliyorum ama Allah aşkına hangimiz günlük hayatta "yapıyoo" şeklinde konuşmuyoruz?

kemo_kemo
30-04-2008, 14:51
Türkçe ye karşı gördüğüm bu saygı ve de hassasiyet umarım tüm internet camiasında kabul görür.ve inşallah alışkanlık haline gelir, diğer tüm kötü alışkanlıklara inat.

beysim
30-04-2008, 15:22
Benim bir sloganım varr '' Turqce qonusm@ TÜRKÇE KONUŞ '' nasıl ?

(Cümle başları büyük harfle yazılır.Ayrıca "varr" değil "var".Nasıl sorusundan sonra "?" konur.Önce kendi kapımızın önünü süpürelim, o zaman tüm dünya tertemiz olur.:)) yaptığım hatadan dolayı herkezden özür diliyorum.

Big Of Deniz
30-04-2008, 18:59
Bu slogan Tayfun'un sloganı değil mi?Ayrıca forumda TÜRKÇE yazmayanlar arasında sende varsın.Bu yazıyı okuduktan sonra İnşAllah düzelirsin...

beysim
30-04-2008, 19:09
Evet öyle artık düzelticem.Doğru bu slogan Tayfun abi nin sloganı Türkçe öğretmenime gösterdim iyi dedi güzel dedi .Deniz artık beni Türkçe yazanlar arasında gör kardeşim olurmu ?

junate
30-04-2008, 19:18
Bence de çok güzel bir yazı olmuş...Şimdi ben bu yazımı da tamamen Türkçe yazıyorum ama günlük hayatta "yapıyo, ediyo" şeklinde konuşmaya devam ediyoruz sonuçta...Kimse "yapıyor" falan demiyor..Bende bir ara alışkanlık olmuştu mesela birisi "bu ne yaa?" der ama ben sürekli "bu nedir ya?" diyip duruyordum mesela...Bu kampanyayı sonuna kadar destekliyorum ama Allah aşkına hangimiz günlük hayatta "yapıyoo" şeklinde konuşmuyoruz?

Birçok kitabın yazarı olan Türkçe dersimizin hocası, tecrübeli insan bu konuda Türkçe tamamen okunduğu gibi yazılan bir dil değildir, yorumunda bulundu bu konuda, ama "yapıyo" dersek "yapıyor" diye yazmalıymışız. Hocamı belki tanırsınız kendisi Feyza Hepçilingirler. Ben de aynı görüşü paylaşıyorum...

tarikkk
30-04-2008, 21:40
gerçekten'de teşekkürler Hasan abi bize kendi dilimizi hatırlattın...

BuLuT_Harry_Emma
01-05-2008, 19:07
elimden geldiğince duzeltıcem hasan abı ve senı tebrik ediyorumki böle bır duyarlılıgın ıcın

metin_99
01-05-2008, 20:06
"E"limden geldiğince düzelt"İCEM" "H"asan ab"I" ve sen"I" tebrik ediyorum [boşluk] ki bö[Y]le b"I"r duyarlılı"G"ın "I" "C" "I"n

Büyük harfle yazdığım yerlerde yanlış yapmışsın ama elimden geldiğince Türkçe yazacağım demişsin...Biraz daha dikkat lütfen...Cümlen de devrik olmuş ve "ki" ordaki anlamına göre ayrı yazılır.. :)

beysim
01-05-2008, 21:13
Bende böyle hatalar çok yapıyordum.Artık dikkatliyim : TÜRKÇE yazalım Deniz beni artık dikkatli yazanlar arasında gör.

ibal_9-E
01-05-2008, 22:28
Gerçekten bu konuyu açtığın için teşekkür ederim Hasan Abi. Ben de bir tiyatro eğitimi almış birisi olarak size %100 katılıyorum. Arkadaşlar tiyatroda size ilk olarak diksiyon dersi verirler.
Yani herşeyi yazıldığı gibi okumamanızı öğretirler. Ama bazı kişiler öle şeyler yazıyorlar ki bırakn yazıldığı gibi okumayı normal bile okuyamıyorsunuz.
Birde bazı kelimelerin okunuşundan bahsetmek istiyorum. Çoğu kişi Yarın kelimesini 'yaaaaarın' diye okur. Halbu ki 'a' ları uzatmaya gerek yok. Bu dilimizi Arapça'ya yakınlaştırıyor. Lütfen yazmayı da okumayı da 'ADAM' gibi öğrenelim...
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

intractable
02-05-2008, 14:27
Eğer bu işe gönül verdiysek, Türkçe kelimelere dikkat etmek kadar Türkçe'yi nasıl kullandığımıza da dikkat edelim. Yazınıza verilen cevaplarda dahi anlamında kullanılan "-de" ekinin ne kadar yanlış kullanıldığını görebilirsiniz. Sadece bye yazmamakla Türkçe'yi düzgün kullanmış olmuyoruz maalesef. Biraz da imla hatalarına dikkat etsek, noktayı, virgülü doğru yerlerde kullansak daha iyi olmaz mı? Sevgiler.

Blue&Typhoon
02-05-2008, 16:07
herkes iletilere bakmış ama çoğumuzun nicki ingilizce bi çoğumuzunkide ingiliz meyilli
mesela
@junate
nickinin anlamı ne?
benimki denizinki birkanınki tam ingilizce seninkini çözemedim

uFuKSr
02-05-2008, 16:28
İyi ve açıklayıcı bir konu olmuş umarım burdan bazı arkadaşlarımız ders alırlar da artık düzgün türkçemizi konuşmaya başlarlar..

delikadir016
03-05-2008, 00:33
abi gerçekten çok haklısın.benim bi tane arkadas var tamam a dmm die yazıo sinir oluyom.

Blue&Typhoon
03-05-2008, 09:15
abi gerçekten çok haklısın.benim bi tane arkadas var tamam a dmm die yazıo sinir oluyom.

hmm gerçekten sinir bozucu birşey(!)

metin1234
03-05-2008, 09:34
abi çok önemli bir konuya parmak basmışsın şu andaki gençlerin hepsi böyle konuşuyor ben sadece böyle kişilere yazık diyorum başka da bir şey demiyorum.seninde söylediklerine tamamen katılıyorum

junate
03-05-2008, 10:19
herkes iletilere bakmış ama çoğumuzun nicki ingilizce bi çoğumuzunkide ingiliz meyilli
mesela
@junate
nickinin anlamı ne?

Normalde cevap vermeyecektim madem takma adıma söylenmiş bir şey var cevaplayayım. Junate Türkçedeir yazıldığı gibi okunur arkadaşlarım da bana öyle hitab eder, uydurma bir sözcüktür kendisi-hayaller tiyatrosundan-

fenergy
03-05-2008, 10:21
benim msn adresimde bu tür çağrılar var... Mesela Alt nick'lere Türçemiz " Turkcheleshmesin " diye yazılara destek veriyorum... ama ne yazık ki bunları yazan o kadar az kişi var ki... belkide hasan abinin yazısını herkes okumalı ki aklını başına alsın...
Hasan Abi Çok Güzel Bir Konuya Parmak Basmışsın ve TÜRKÇE'mizin güzelliğini ifade etmişsin.. Çok teşekkürler..!

Blue&Typhoon
03-05-2008, 11:49
junate Türkçe :-|

junate
03-05-2008, 12:09
junate Türkçe :-|

Ne yani nedir derdin yalan mı söyleyeceğim?Allah Allah..

beysim
03-05-2008, 12:18
mesela
@junate
nickinin anlamı ne?

Yani benim ismim türlçe hatta ismimi anlamı bile var.Anlamı temiz ve iyi yüzlü. Brnim gerçek ismim de Beysim

Big Of Deniz
03-05-2008, 13:08
Şu günlerde Tayfun Cüneyt abinin üzerine çok gitmeye başladı.Neden diye düşünüyorum.Cüneyt abinin niki junate buna ingilizce diyorsun.Ama senin ki tam bir ingilizce Blue&Typhoon!!!

Blue&Typhoon
03-05-2008, 14:00
yazılanları okumuyo öyle ileti yazıyor diye üyeleri suçluyorsunuz sende iletimi dikkatli okumamışsın sanırım=))

ademking
03-05-2008, 14:17
bence big_of _deniz sen kahraman olmaya çalışıyosun herşeyde junate de junate çünkü tek eksiği var tayfunun yukarıda üye yazıyor junate de ise köşe yazarı ama şunu iyi bilinki tyafun forumdaki en iyi kişilerden biri beysim sen türkçe yaz denizin orda görüp görmemesi önemli olmasın yakında tayfunun üyeliğini alacağım konuşuyoruz şimdi yakındada beraber bir site kurmak istiyoruz ama oyun sitesi olmuyacak herkes türkçe yazsın!

Big Of Deniz
03-05-2008, 14:32
Ben kahraman olmaya çalışmıyorum.Ne alakası var ki şimdi!.Ben doğru olan yeri savunuyorum!!!.Sen ve Tayfun sürekli Cüneyt abinin üzerine gidiyorsunuz!!!

Ayrıca konu dışınada çıkmayın!.

pesmaniac
03-05-2008, 14:41
bencede türkçeyi doğru konuşalım

iLLeGaLboY
03-05-2008, 15:01
ya varya yazıya katılmamak elde değil.teşekkürler yazı için

mr_nem
03-05-2008, 16:17
bence big_of _deniz sen kahraman olmaya çalışıyosun herşeyde junate de junate çünkü tek eksiği var tayfunun yukarıda üye yazıyor junate de ise köşe yazarı ama şunu iyi bilinki tyafun forumdaki en iyi kişilerden biri beysim sen türkçe yaz denizin orda görüp görmemesi önemli olmasın yakında tayfunun üyeliğini alacağım konuşuyoruz şimdi yakındada beraber bir site kurmak istiyoruz ama oyun sitesi olmuyacak herkes türkçe yazsın!

biz burda kimseyi ayırmıyoruz denizde ayırmıyor bize üye olanda bir admin olanda düşüncelerin çok yanlış...

bulkan
03-05-2008, 17:24
Sn Hasan abi, böylesine önemli bir konuya değindiğiniz için çok mutluyum.Konunun ilgi görmesi de sevindirici..
Arkadaşlar yalnız üzücü taraf, konuda son sayfanın Türkçe'mize sahip çıkma vs ile hiç ilgi alakası yok.Boşverin, son sayfayı unutalım, daha olumlu iletiler yazalım.Konu dışına çıkmak gereksiz. :)

metin_99
03-05-2008, 17:40

Yani konu dağılmasın istiyorum ama Allah aşkına nasıl bir mesaj bu...Deniz'in kahraman olmaya çalıştığını söylüyorsun bence öyle değil ama bu senin düşüncen tabii peki ya mesajın sonrası..."Tayfun'un üyeliğini alacağım hatta onunla bir site kuracağız herkes türkçe yazsın!" Yani seni tebrik etmek istiyorum..Bu üç konuyu birbirine nasıl bağladın aralarında bir bağlantı kurmayı nasıl başardın anlayabilmiş değilim!

fenergy
03-05-2008, 17:51
ya sonuçta nick neden bu kadar takıyorsunuz anlamadım...

AirKanaDA
03-05-2008, 17:55
Gerçekten türkçemizin değerini bizler bilemiyoruz.Bazen küçük hatalar deyip geçmekteyiz ama o hataların küçük olmadığını görmemiz gerekiyor.

Ali Ünlü
03-05-2008, 18:24

Arkadaşım duyarlı üye bölümünde açılmış bir konu hakkında görüşlerimizi belirtiyoruz ama sen ve tayfun Cüneyt'in yorumlarına katılmıyorsunuz, katlamamanız doğal hakkınız ama her zaman da onun üstüne gidiyorsunuz açacağınız site hayırlı olsun :D

gstibet
04-05-2008, 12:18
çok güzel bir yazı tebrik ediyorum.ama şu da unutulmuş neden yabancı nicklerle üye olunuyor.bence buda yanlış.nicklerinin anlamını öğrenip türkçesi yazılmalıdır.
o zaman şunu söylersiniz;
böyle daha havalı oluyor. yada:
gizlilik için falan..
tamam bazı hackerler yabancı gözükmek için yabancı nick kullanıyor peki ya biz niçin?

BlackCat(v-i-p)
04-05-2008, 14:30
Evet aslında buda güzel bir konu.Çok eskilerde nikimiz havalı olsun diye yabancı nikler alınıyordu.Bende belki bundan 5 sene önce bir sitede ne yazayım? diye düşünürken birden aklıma "Black Cat(v-i-p)" gelmişti.Eli yüzü heryeri ingilizce:) Sonradanda insan bırakamıyor,çünkü herkes o nikle tanıyor seni.Ama neden oraya Hasan Mustan yazmayayım değil mi? olabilir tabi ki...

cok fazla uye
04-05-2008, 15:24
Güzel bir konu.
Ben de elimden geldiğince artık "TURKCHE" değil, "TÜRKÇE" konuşacağım. Zaman zaman ben de Turkche konuşuyordum, ama artık öz dilimizi kullanacağım. :)

tarik_gfb
04-05-2008, 16:14
Bu TURKCHE'leşme msn ve mms yüzünden oluyo bence...

bulkan
04-05-2008, 16:16
Hayır, üşengeçlikten oluyor.Normal dilimizde özenli yazmaya üşeniyoruz.Acele edip kısaltmalar vs derken araya yabancı ifadeler de fazlası ile karışıyor.

junate
04-05-2008, 16:37
Adem bence çaresiz birisin, ben niye kahraman olmak iseyeyim ki zaten mükemmel olduğumu düşünüyorum daha neye uğraşayım, bence siz ya çok iyi arkadaşsınız tayfun'la ya da çok iyi 2 holigan. Holiganlık suçtur...
Ayrıca "nick" değil "lakap/takma isim"...

tarik_gfb
08-05-2008, 10:27
Çok doğru Türkçemizi hiç doğru kullanmıyo zamani gençleri...

fenergy
08-05-2008, 12:20
ya bence exTReme yamasına verilen ilgi aslında türkçemize de verilmeliydi ama cevap sayısı çok az... :)

kralsinan58
14-05-2008, 12:47
kesinlikle haksısın hasan abi yazına canı gönülden katılıyom

Blue&Typhoon
14-05-2008, 20:50
Adem bence çaresiz birisin, ben niye kahraman olmak iseyeyim ki zaten mükemmel olduğumu düşünüyorum daha neye uğraşayım, bence siz ya çok iyi arkadaşsınız tayfun'la ya da çok iyi 2 holigan. Holiganlık suçtur...
Ayrıca "nick" değil "lakap/takma isim"...

bana karşı yapılmış bir terbiyesizlik var diye düşünüyorum arkadaşı uyarırsanız sevinirim he yok olmadıysa herkes bu forumda eşit bende ona bu tip ithamlarda bulunurum :)nasıl olsa çok

bu arada kusura bakmayın konu dışına çıktım ama banada cevap hakkı doğmuş

junate
14-05-2008, 21:44
Sitede herkes eşittir, ben birşey yazarken hiçbir zaman üstün olduğum hissiyatıyla yazmam. Ayrıca hakaret etmek istesem ki böyle güzel bir sitede etmem, atılırdım, zaten 2 seçenek sunuyorum ya arkadaş ya holigan diyorum kabul ediyorsan holigan olduğunu zaten suç hakaret etmiş olmam, başka suçlaman varsa özelden at forumu kirletmeyelim daha fazla emin ol tehdit etmem küfürlü içerik yazmam. Medeni bir insanımdır en nihayetinde...

Blue&Typhoon
14-05-2008, 21:59
junate 2 dir 3 tür yazıyosun bişey demiyorum artık hakkımda iyi düşünmesende bu tür ithamlarda buluncaksan başka türlü konuşalım özele değil msne gelebilirsin

junate
14-05-2008, 22:36
Hakkında iyi düşünmüyorum demedim, msn'ye gelmeye gerek yok hakkımda başka birşey yazcaksan forumda özelden at forumu kirletmeyelim diyorum ben sana 2 dir 3 tür birşey diyorsam sen bana 10 laf söylemişsindir.NOKTA

tarik_gfb
27-05-2008, 09:23
Yorumum: Teknoloji gelişince üşünip kısaltma yapanlar TV'lerde gördüklerinde öz-en-ti olarak yapanlar vs... ben TÜRKÇEMİZİN bunun yüzünden bozulduğunu düşünüyorum...

ati_gs_ceza_ati
28-05-2008, 06:17
''BüYüK KüÇüK'' yazmak güzel de diğerlerini ben de pek sevmiyorum. TÜRKÇE!!

baboli212
06-06-2008, 15:54
Abi çok haklısın, sana katılıyorum ama ben türkçe sınavlarından 2 bile alamadım.Karneme 1 gelmesin diye kopya çekerdim.Anca ölyle kurtarırdım.haklısın ama hatalarımı mazur gör (Sürç-i Lisan edersek affola)...

tarik_oz07
10-06-2008, 00:17
Türkçemize sahip çıkmalıyız.Başka ülkeler dillerini korumak için kampanya başlatıyor!
Bizim Türk insanlarımız umursamıyor!

Türkçe'mizin değerini bilmeliyiz!

junate
10-06-2008, 00:52
Doğru örneğin eurovision da türkçe şarkı kullanmalıyız her seferinde...

Ozrtsc
29-06-2008, 23:40
2006 da başlayan bu foruma kayıtsız kalamadım.

Şunun bilinmesi gerektiğini (aslında bu foruma yazanların ve okuyanların gayet farkında oldukları) düşünüyorum; durum türkçenin ana veya milli dilimiz olması değildir, açıkçası kafatasçı bir anlayış değildir.

Durum kişiliklerimizin yok olması, bizim biz değil kolayca yönlendirelebilecek insan sürüleri haline gelmemizdir (Bilemiyorum, kısaca ifade edebildim mi?).

İngilizce (fransızca, latince, farsça vb.) bazı sözcüklerin tercümesi yoktur belki gereği de! Televizyon veya internet gibi zaten (hep verilen örnektir belki ama yerlidir, yerindedir) ingilizler de yoğurt sözcüğünü değiştirmemişlerdir kalkıp stablemilk? dememişlerdir...

Şunu kayda geçirmeden de duramayacağım... Herşeyi türkçeleştirmek ezik hatta kolaycı bir tavırdır. Üretmek ise zor ve onurlu bir tavırdır. Uzun lafın kısası otobüsü biz yapsaydık belki de dünya ona "...oturgaçlı götürgeç" diyecekti...

Saygılarımla...

junate
30-06-2008, 00:56
Dediklerin gayet hoş şeyler ancak, biz artık kendi üretimimize(ticari şirketler açısından) Türkçe isim takmıyoruz, askeriye bu konuda takdire şayan bir istisnadır...Örneğin Vestel yeni ürettiği ve ilk kendisinde olduğunu iddia ettiği bir teknolojiye ingilizce isim koymuş, afferin başınız göğe ermiştir, ya da telsim ceptocep yada black berry vs. önce bunları durdurmalıyız.2. planda kalsa da dünyada daha çok söylenişi kolay kelimeler daha kolay benimseniyor ve oturgaçlı götürgeç te sanırım böyle bir kelime değil...Kısaca ifade etmek istediğini de açarsan kaliteli bir sohbet ortamı yakalarız net olarak anlayamadım açıkçası, bu tür konulara destek güzel ama tüm arkadaşlardan daha çok hassasiyet bekliyorum, hoşçakalın...

ozgur-duzen
30-06-2008, 01:00
21.yüzyıla girdiğimiz şu günlerde elimizdeki değerlerin en önemlilerinden biri olan Türkçe nin nasıl çürüdüğünü hepimiz görüyoruz.Görüyoruz ama bunun için bir şey yapıyor muyuz? Hayır.

Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1928 yılında Arapça yı kaldırıp yerine Latin harflerinden oluşan Türk Alfabesini getirdiğini biliyoruz.Bu devrim Türkiye nin gelişmesi ve dünyaya ayak uydurması adına yapılmış en büyük hareketlerden biridir.Burada düzeltmemiz gereken bir şey vardır.O da "alfabe" kelimesinin bile nasıl dilimizde yer bulduğudur.Alfabe alfa ve beta ile başlayan lisanı temsil eder.Bizim kullanmamız gereken ise "abece" dir.Çünkü bizim dilimiz a,b ve c harfleri ile başlıyor.

Günümüzde artık Türkçe öylesine yozlaşmış ki artık insanlar aralarında konuşurken "ok" "yes" gibi kavramları kendi dillerinde sanmaya başlamışlar.Bir ulusu kontrol altına almanın veya yok etmenin silah kuvveti hariç en etkili yolu kültürünü bozmaktır.Oktay Sinanoğlu bir kitabında batı uluslarının Türkiye deki oyunları arasında en önemlisinin Türkçe ye saldırı olduğunu belirtmiştir.Bu görüş kanımca yüzde yüz doğrudur.

Öyle bir hale geldik ki insanımız artık yabancı dille anlaşmayı övünç sanıyor.İnsanlar kurdukları cümlelerde bazen tamamen İngilizce kelimelerle bazen de Türkçe kelimeler arasına İngilizce serpiştirerek konuşmayı tercih ediyorlar.Bu durumdan da hiç rahatsız olmamaları nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor.

Dilimizin kurallarını hiçe sayan konuşma tarzları sergileyen insanların yeri geldiğinde büyük milliyetçi oldukları gözlerden kaçmayan trajikomik bir durum.Kendileri ile çelişkiye düşen ama bunu onlara söylemedikçe asla farkına varamayan insanlar var. Türkçe yi basit ve sıradan bir dil gibi yorumlayan bu kişilerin kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nitelemeleri açıkçası üzücü bir durum.

Türkiye Cumhuriyeti nin resmi dili Türkçe dir ve bu ülkede yaşayan insanların da kendi dillerini özenle korumaları gereklidir.Eminim ki bir çoğu anayasada yer alan bu maddenin kaldırılmasından rahatsız duymayacaklardır.Böyle düşünmemin sebebi ise Türkçe yi kullanış biçimlerinden başka bir şey değildir.

Türkçe kullanımında yapılan hataların en başlıcaları bağlaçların yanlış kullanımıdır."de" "ki" bağlaç ve ekleri bilhassa en yanlış kullanılanlardır.Bir diğer olumsuzluk da İngilizce kelimeleri cümlelerinin arasına serpiştirmektir."yes geliyorum" veya "ok" gibi artık kendi dilimizde bir kelime olduklarına bile inanmak üzere olduğumuz bu tür kullanımlarla sıkça karşılaşmaktayız.Bir diğer karşılaştığımız şey de kelimeleri değiştirerek kullanımdır.Sonu z ile biten kelimeleri s ile kullanmak,ı veya i harfleri yerine 1 sayısını koymak,v yerine w kullanmak gibi.

Bu tür kullanımlarda kişinin savunması ise kurduğu cümle kadar komik ve düşündürücüdür:

"Öyle alıştım"

Aslında bu konu hakkında konuşacak pek çok şey vardır fakat konunun aslı "Türkçe nin yok oluyor olmasıdır".Atatürk ün "Ne mutlu Türküm diyene" sözü eksik biliniyor.Doğrusu "Türk demek Türkçe demektir ne mutlu Türküm diyene" dir.

hepimiz kişisel olarak dikkat edersek başarırız.....

erdal3512
05-07-2008, 08:29
çok haklısın yazı ve bilgilendirme için çok teşekkürler. Bencede hangi milletin dilini konuşursak o millete hizmet etmiş olursunuz arkadaşlar herzaman türkçe diyorum bende

junate
05-07-2008, 11:53
Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1928 yılında Arapça yı kaldırıp yerine Latin harflerinden oluşan Türk Alfabesini getirdiğini biliyoruz.

Bunu ilk kez duydum bak Atatürk Arapça'yı mı kaldırdı?
-Hayır hiç sanmıyorum...
Atatürk Osmanlıca'yı kaldırdı, bir de Arap abecesini kaldırdı ki o da Türkçeye uygun biçimde uyarlanmış bir arapçaydı, yani sadece arap abecesi yerine latin abecesi kullanıyoruz değişen tek şey yönümüzün batıya dönmesi başka birşey değil...

ozgur-duzen
05-07-2008, 12:19
Bunu ilk kez duydum bak Atatürk Arapça'yı mı kaldırdı?
-Hayır hiç sanmıyorum...
Atatürk Osmanlıca'yı kaldırdı, bir de Arap abecesini kaldırdı ki o da Türkçeye uygun biçimde uyarlanmış bir arapçaydı, yani sadece arap abecesi yerine latin abecesi kullanıyoruz değişen tek şey yönümüzün batıya dönmesi başka birşey değil...

Osmanlıca diye birşey duymadım ben bir arapça vardı yerine Latin harfleri getirildi.Senin Osmanlıca dediğin Arapça galiba...

bulkan
05-07-2008, 14:15
Hayır, Osmanlıca dediği dil Farsçadır.Latin alfabe getirilmeden önce Farsça ve Arapça kullanılıyordu diye biliyorum.

junate
05-07-2008, 15:37
Osmanlıca diye birşey duymadım ben bir arapça vardı yerine Latin harfleri getirildi.Senin Osmanlıca dediğin Arapça galiba...

Hayır, Osmanlıca dediği dil Farsçadır.Latin alfabe getirilmeden önce Farsça ve Arapça kullanılıyordu diye biliyorum.
Konuya ilgisi olanların olması güzel, geleyim konuya:
Efendim Osmanlıca içerisinde bir çok dilden kelimenin yer aldığı, arap abecesinin kullanıldığı, dilcilerin dil midir? değil midir? diye tartıştığı, bence bri dildir...Farsça değil, arapça diyelim abece olarak, ancak bugün bazı dil bilimciler, örneğin Feyza Hepçilingirler; Osmanlıca'nın kendi altyapısı olmadığı kendine özgü alfabesi olmadığı için Osmanlıca'nın dil olmadığını iddia ediyor. Abece meselesinden yaklaşırsak Türkçe'nin de kendine özgü bir abecesi yoktur, latin abecesinden alıntıdır diye itiraz ettiğimde kendisine, latincede ç,ş,ı,ü,ö
gibi seslerin olmadığını Türkçede de q,x gibi harflerin olmadığını söylemişti. Bu yönüyle incelersek Osmanlıcada da dilimize uygun ç,ş gibi harfler vardı ancak bunların okulda öğretileniyle yetinip yorumlarsak bu kadar şey ortaya çıkmaz elbet ben bu konular üzerine uzun incelemelerde bulundum. Osmanlıca dil olarak kökünü Türkçe'den alır ve varlığı kabul edilir. Hatta buna Türkçe de diyebiliriz. Bunu açıklamak için, Azerbaycan'da konuşulan Türkçe'nin Azerice diye adlandırılması örneğinden yola çıkarak buna da Osmanlıca diyebiliriz, çünkü kendine has özellikler içerir...
Şimdilik yazacaklarım bu kadar sorusu veya eleştirisi olan olursa zevkle konuşurum :)

TuranReis
06-07-2008, 16:04
Türkçemize Sahip Çıkalım..!

Uyan TÜRK Evladı Uyuma Uyan Otuz Kupona Alınmadı Bu Vatan..

ozgur-duzen
08-07-2008, 11:30
Tüketicinin bilinçsizliği ve devletin duyarsızlığı yüzünden Türkçe büyük bir tehdit altında. Teknolojik donanım ve yazılım üreticileri ne tüketiciden ne devletten talep olunca, ek yatırım yapıp ürünlerine Türkçe desteği koymuyorlar. Cep bilgisayarlarının klavyelerinde Türkçe karakter bulunmuyor, yazılımlarda kullanılan standartlar birbirini tutmuyor.

Sonuçta bir cep telefonunda yazılıp gönderilen mesaj diğer cep telefonunda okunmaz oluyor. Bir bilgisayardan gönderilen e.posta mesajı diğer bilgisayarın ekranına Türkçe karakterleri bozulmuş olarak gidiyor. İnsanlar bu başı bozukluğa tepki göstermek yerine işin kolayına kaçıp kendilerinde pratik çözümler üretiyor. Yeni nesil Türkçe karakterlerin yerine aksak karşılıklarını, örneğin "ı" yerine "i", "ğ" yerine "g", "ş" yerine "s" kullanmak gibi bir alışkanlık edinmeye başladı.

Türkçemize ve Türkçeye özgü milli değerimiz alfabemize sahip çıkalım.

ozgur-duzen
09-07-2008, 16:00
Zamanında atalarımız dilimizin dinimizin ve bayrağımızın sonsuzluğu için canlarını verdiler Ve tereddüt de etmediler Türk'e tereddüt yakışmaz dediler o kadar kan akıttılar Bence akıtılan o kanlar verilen canlar ilk planda baktığımız zaman bizlere yanı kendinden sonraki nesle bırakılmış en büyük armağandır !

Bizim için savaşarak bizleri bu günlere getirenlere bizler hak etmedikleri davranışlar sergilemeye başladık En önemlisi de gün geçtikçe güzelliğini yitiren güzel dilimiz Türkçe'nin büyük bir kaybın yamacında olması

Sanal ortamın gelişmesi ve herkese ulaşması , her ortamda bulunması vs vs kısaca artık hayatın her anlamında bulunan ve kullanılan internet genellikle yazılı bir iletişim aracı olarak kullanıldığından dilimizde değişmeler oluyor İnsanlar üşenmeleri ,hızlılık veya farklı görünmek gibi isteklerini kısa yazılarda,eksik kelimelerde vs aramaya başladıŞu an bir çok arkadaşımız bende dahil bu batağın içindeyiz Bataklık diyorum çünkü git gide derinlere doğru yol alıyoruzGeri dönüşü olmayan bir yol gibi !

Dilimizi değiştirerek kullandığımız takdirde veya böyle devam edildiği takdirde ileriyi bir düşünün neler olabileceğini Çocuklarımızın bize gerçek hayatta kullandığımız sanal terimleri kullandıklarında bu bizim hoşumuza gitmeyecektir ! İşte o zaman ne cevap vereceğiz bilinmez !

Fazla örneklemiyorum ama bir çok gerçeği bu yazıda sizlere aktardım! Bu gerçekler kötü gerçekler olmasına rağmen buna ilginin az olduğunu düşünüyorum! Sizlerden istediğim lütfen yazarken hata birde konuşurken lütfen türkçe yazmaya özen gösterelim! Atalarımız bizleri görünce ağlamasınlar!

-Ya bu işe atalarımızı niye katıyorsun diyecek arkadaş varsa onu da kendim şiddetle kınıyorum ve bu günlere kimin sayesinde geldin , kimin kanının üzerinde geziyorsun ve bu bayrak nasıl üstümüzde dalgalanıyor sorularını soracağım! Hala da bana karşı ise benden uzak dursun ben türkcem için bir şeyler yapmaya çalışıyorum Belki küçük bir adım bu ama inanın gurur verici bir şey!

Yapmamız gerekenleri bir kez daha tekrarlayarak yazıma son vereceğim ;

-Türkçe yazmaya özen göstermek
-Türkçe karakterler kullanmaya özen göstermek
-Üşengeçlikten kaçmak
-Farklı olmamaya çalışmak

gibi maddeleri kendimize alışkanlık etmek birer görevimizdir !!

Dilini Seviyorsan Türkçene Özen Göster! Özen Göster ki Bu Dili Sana Armağan Edenler Mezarlarında Rahat Uyusunlar !

Okuduysanız eğer teşekkür ederim! Okumayıp da sadece burayı gördüyseniz canınız sağolsun ne diyeyim ki !

junate
09-07-2008, 16:18
Güzel yazmışsın,o kesim adına zor bir iş ama inşallah bırakırlar kötü huylarını...
Ama atalarımızın dili kaybettiğimiz için ağlayacaklarını şu dünya görüşümle pek sanmıyorum :)

ozgur-duzen
09-07-2008, 16:21
Atalarımız ağlamasını mecaz-i anlamda yazdım zaten:D

junate
09-07-2008, 16:54
Anladım :)

ozgur-duzen
10-07-2008, 00:13
Zaten anlamanı Bekliyordum!:D

Bu haberi mutlaka okuyun ve birazcık düşünün!!!
Her geçen gün Türkçe'nin biraz daha yozlaştırıldığını görüyoruz. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!

Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

perfecTr
15-07-2008, 18:43
Bravo Türkçemize sahip çıkalım !

ozgur-duzen
15-07-2008, 19:06
Türkçemize Sahip Çıkmamız gerek zaten eğer sahip çıkmazsak çok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.Türkçemiz gün geçtikçe kaybolabilir....!!!

Afs_05
27-07-2008, 11:25
Kesinlikle katılıyorum sahip çıkalım türkçemize herkes internet dili diye bir şey çıkardı herkes internet dilini konuşuyor bu ne yani ?????

arslaner1905
28-07-2008, 16:09
Arkadaslar bende kesinlikle katiliyorum.Türkce De ne güzel kelimeler var da biz kullanmiyoruz.Ama unutmayalimki bunu isteyenler belli.Türkce yi katleden kelimeler Avrupa yakasi ve onun tarzinda ki dizilerden cikiyor. Yane sonuc olarak medayadan.Sözüm meclisten disari herkes te oturup trene bakar gibi izliyor.Hangi birimiz Rtük ü arayip sikayetimizi sunuyoruz veya hangi birimiz yuruyusle veya herhangi bir sekilde protestomuzu yapiyoruz veya en azindan hangi birimiz hicbisi yapamasak bile tv kanalini degistirebiliyoruz ? Eger en basitinden kanali bile degistiremiyorsak ozaman yapacak bisi yok haliyle bati gibi giyinip bati gibi konusup bati gibi dusunup bati gibi eglenip bati gibi dini yasayip bati gibi yasariz.ve sonuc olarak ta Allah korusun Batililar gibi olürüz .Bu kapsamda hepimiz elimizi kafamizin arasina alip iyice bir dusunmemiz lazim biz kimiz ? dedelerimiz kim ? Atalarimiz kim ? ve onlar nasil konusmuslar ? nasil yasamislar ? ve bu baglamda kendimize ceki duzen vermemiz lazim .Insallah Atalarimiza dedelerimize layik bir torun oluruz.Ve onlarin kemiklerini her saniye sizlatmayiz. Ki onlar torunlari yada ogullari yane sonraki gelecek nesilleri huzur icinde ozgur bir sekilde hayatini yasasinlar diye bir saniye bile dusunmeden sirf canakkalede 150 bin kisi olarak canlarini feda ettiler ...

Diesel
28-07-2008, 20:06
Tebrik ederim degerli arkadasim,makale tam isabet!!
Insallah herkes okurda güzel dilimizi sacma sapan sözcüklerle kirletmeye artik son veririz.

recep1980
02-08-2008, 13:34
Yazdıklarınıza katılıyorum. Ben İnternet ortamına girdiğim günden beri her zaman dikkat etmişimdir. Örneğin noktalardan sonra ilk harfi her zaman büyük yazmışımdır. Özel isimlerin ilk harflerini büyük yazarım. Ama şöyle bir durumda var, hem Türkçe'yi savunuyorsunuz hemde aldığınız kullanıcı isimleri yabancı dilde. Bu bir çelişkidir.

junate
02-08-2008, 14:56
Yazdıklarınıza katılıyorum. Ben İnternet ortamına girdiğim günden beri her zaman dikkat etmişimdir. Örneğin noktalardan sonra ilk harfi her zaman büyük yazmışımdır. Özel isimlerin ilk harflerini büyük yazarım. Ama şöyle bir durumda var, hem Türkçe'yi savunuyorsunuz hemde aldığınız kullanıcı isimleri yabancı dilde. Bu bir çelişkidir.
Kullanıcı isimleri konusunda bir yere kadar haklısın ama bir yerden sonrada farkını ortaya koymak fikri ortaya çıkıyor, buna binaen mesela 15 Cüneyt'ten 15'i de Cüneyt derse burada bir tek düzelik olur ayrıca konuşmalara yansımadıkça aslında bir sorun olmaz diye düşünüyorum he ama benim kullanıcı ismim türkçedir, arkadaşlar bana yazılışıyla Junate derler :)

beysim
02-08-2008, 15:13
Yani bir Türk kelimesi mi demek istiyorsun.

alvaro
16-08-2008, 00:03
Süper bir düşünce bu yönden T.S.C'yi çok seviyorum!

umut22
16-08-2008, 14:21
çabalarınız taktire şayan arkadaşlar yüce RABB im yar ve yardımcınız olsun

beysim
17-08-2008, 15:26
Arkadaşlar 1 sene önce bizim buralarda bir kebapçı.Açıldı ismi neydi biliyonuzmu ?
Keb'up .Yani ingilizce deki up kelimesini kullanmış.Halbuki kebap yazsa ne olacak?

cok fazla uye
17-08-2008, 17:17
Haklısın beysim...

aslan28
17-08-2008, 18:12
çok örnekler var arkadaşlar türkçe bir şekilde dükkanınıza tabela assanız kimse rağbet etmiyor ama bu tür panolar falan asınca müşterinin ilgisini çekiyor.kimse kendi türkçe'sinin unutulduğunun farkında değil!!

alvaro
17-08-2008, 18:48
Evet bir restaurant var! Adı aboooooo bunun gibi ezici şeyler galiba milletimizin hoşuna gidiyor???

Ceyhun_20
23-08-2008, 23:24
Tsc Sizinle Gurur Duyuyoruz:)

_Kral_Ailesi_
26-08-2008, 08:40
BU satırları yazarken en içtem duygularımla yazıyorum Bugune kadar oynadığımız bütün oyunlar ingilizce ve bazı ülkelerin dilleri yer alıyor kendime sorardım nedne türkçe yok diye çunki bu tamamen bizim altp yapımızın CAhil olmasından kaynaklanıyor Bu siteyi takip edicem GÜZEL TÜRKÇEMİN-GÜZEL YURDUMU HERKESE TANITACAM aynı zamadna yapmış olduğunuz spikerlerde size yardımcı olacağım benimde proğramcılık hakkında bilgilerim war TEŞEKÜRLER....

mustafa10
27-08-2008, 00:12
Ben de Türkçemizin düzgün kullanılması için çok uğraştım. İnternet üzerinde Cemiyetler (fan club diyor bazıları) kurmaya çalıştım. Türkçemizi korumamızı gerektirecek çok bilgi edindim. En çok aklıma kazınanlardan birkaçı şunlar olmuştur. İlkokul yıllarında 8 sene boyunca ve hatta ilkokuldan sonra da çoğu zaman kullanılan Atamızın en meşhur sözü "Ne mutlu Türk'üm diyene!" sözünün aslında başınında olduğunu öğrendim: " Türk demek Türkçe demektir, ne mutlu Türk'üm diyene ! ". Atamızın son olarak söylediği devamlı sayıkladığı şeyler şunlardır: "aman dil... aman dil...". Son sözü ise "Aleykümvesselam" olmuştur. "bye-bye" değil.